OlVita

Kontakt: +48 74 / 6606388 || +48 74 / 6606839 || +48 74 / 6606853 || +48 74 / 8505202 || biuro@olvita.pl

Poland
English
Deutsche
Netherlands


Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Składniki:

Zakwas:

Zakwas robimy z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie 2000 ale z 750 też wyjdzie. Do wysokiej miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają). Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, ale też zły nie powinien być (im starszy zakwas tym lepszy).

Pamiętajmy, że po przygotowaniu masy na chleb odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb.

Przygotowanie

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.

Zapisz się na Newsletter
Zapraszamy do sklepu

Dołącz do Ol'Vity
Jedz zdrowo! Żyj długo!


top
  • Kontakt Producent
  • PPHU Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol’Vita Krzysztof Dziaduch
    Panków 2 | 58-125 Pszenno
    O/ Mysłaków 84A | 58-124 Marcinowice
  • Społeczność
  • Facebook
  • Dział sprzedaży telefonicznej
  • Dorota Kurzej
    dorota.kurzej@olvita.pl
    tel. 74 660 63 88

    Krzysztofa Kosowska
    krzysztofa.kosowska@olvita.pl
    tel. 74 660 68 43
    tel. 74 660 68 53

    Marcin Mroczek
    marcin.mroczek@olvita.pl
    tel. 74 660 68 41
    tel. 74 660 68 42

    Karolina Krakowiak
    karolina.krakowiak@olvita.pl
    tel. 74 660 68 39

  • Sprzedaż detaliczna/ indywidualna
  • Karolina Krakowiak
    karolina.krakowiak@olvita.pl
    tel. 74 660 68 39

  • Dział zakupu surowców i opakowań
  • biuro@olvita.pl
Nugrafika